image

Haaruitval (alopecia)

De oorzaken van haaruitval en andere haarproblemen kunnen zeer verschillend zijn. Er word gesproken van een haarproblemen wanneer iemand een probleem met zijn of haar haarsituatie heeft. Het kan hierbij gaan o.a om haaruitval. de meest voorkomende oorzaak Van haaruitval is erfelijke aanleg, maar ook hormonale afwijkingen , huidziekten zoals eczeem , allergie, bestraling, chemotherapie, stress en het gebruik van medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken.

 

Alopecia androgenetica ( mannelijke haaruitval )

Ieder mens beschikt van jongs af aan over circa 150.000 haarzakjes , ook wel follikels genoemd. Daaruit groeien haren die gemiddeld  4 jaar in de hoofdhuid blijven voordat ze uitvallen. Omdat elke follikel ongeveer 25 keer een haar kan voortbrengen zou een mens 100 jaar moeten kunnen worden met een volle haarbos. Dat veel mannen al op jeugdige kaalheid vertonen heeft te maken met de ( erfelijk bepaalde ) mate van overgevoeligheid van bepaalde haarzakjes  voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT) . Dit HDT  word onder invloed van een enzym  gevormd uit het hormoon testosteron . Het DHT bind zich aan de androgeenreceptor ( een biologisch magneetje) van het haarwortelzakje, dat daardoor minder goed doorbloed wordt. De groeifase van de haar verkort daardoor van 3 -5 jaar tot  slechts enkele maanden en het haarwortelzakje sterft versneld af. Als dit proces zich bij veel haarzakjes voordoet , word de haardos steeds dunner en zal uiteindelijk kaalheid optreden . Het aantal androgeenreceptorendat een mens heeft is genetisch bepaald en dat verklaart  mede waarom sommige mensen wel en andere niet kaal worden .

Telogeen effluvium ( haaruitval door stress )

Deze vorm van haaruitval kan een gevolg zijn van fysieke of psychische stress, zoals hoge koorts, infecties , bloedarmoede, een operatie, een ongeval, emotionele problemen, een streng dieet, alcoholmisbruik . De haarwortel stopt met groeien  en trekt zich versneld terug in de rustfase van de haargroeicyclus. De haren vallen meer en gemakkelijker uit dan normaal bij het borstelen of bijvoorbeeld als de handen door het haar worden gehaald. Deze vorm van haaruitval is tijdelijk de haren groeien meestal na  6 maanden weer terug . In sommige gevallen is er sprake van een chronisch telogeen effluvium en houd het overmatige haarverlies vele maanden tot zelfs jaren aan . Als u meer dan de gemiddelde 100 haren verliest heeft u mogelijk te maken  met een telogeen effluvium.

Alopecia areata ( pleksgewijze kaalheid )

Deze haaruitval treed op in de vorm van ronde of ovale plekken, waarbij de huid niet verlittekent. Deze vorm van kaalheid word veroorzaakt door een storing in het afweersysteem . Het verloop van pleksgewijze kaalheid is niet voorspelbaar. Elk Behaard gebied van de huid kan aangedaan worden .Met uitzondering van grijze haren . Het ziektebeeld geeft geen lichamelijke klachten maar leidt vaak tot bezorgdheiden angst bij de patiënt en de familie. De ronde plekken kunnen grover worden maar ook kleiner, de plekken kunnen ook weer geheel begroeid raken met haren ,maar ook een gedeeltelijke dunne begroeiing is mogelijk . Als de plekken verdwijnen, kunnen deze over een lange reeks van jaren wegblijven, maar kunnen ook na enkele maanden terugkeren.

 

Alopecia diffusa

Een voor veel mensen bekend verschijnsel is een onverwachte overmatige haaruitval. Er is dan mogelijk sprake van tijdelijk haarverstevigeruitval of effluvium. De haaruitval vind dan plaats over de hele hoofdhuid en niet , zoals bij Alopecia areata , pleksgewijs. Dan spreekt men over een Alopecia diffusa.

Alopecia diffusa kan het gevolg zijn van een ernstige ziekte met hoge koorts, Ijzergebrek , ( streng vermageringsdieet) intoxicatie met lood, narcose of contact met bepaalde planten zoals paternosternoot, de mimosin en het kruidje- roer-me-niet.  Ook kunnen nogal wat geneesmiddelen kaalheid veroorzaken . Het kan ook het gevolg zijn van onvoldoende werking van de schildklier , of hypofyse, of zelfs van zwangerschap. De haaruitval kan 3 of 4 maanden na de ziekte of andere aandoening, doorgaan. De haaruitval is meestal tijdelijk. En het haar groeit weer aan.

Als u last heeft van overmatige haaruitval , bent u bij ons aan het juiste adres . Wij beschikken over een haarcomputer, dit is een microscoop die de hoofdhuid 200 x uitvergroot. Hiermee kunnen wij een hoofdhuidanalyse maken en u daarna een passend advies geven over de produkten van Mediceuticals die voor u  zouden schikken . U kunt hier altijd vrijblijvend een afspraak voor maken bij een van onze specialisten .