Psoriasis

De helft van de mensen die psoriasis hebben , hebben dit ook op het behaarde hoofd. Psoriasis moet worden onderscheiden van ernstige roos ( constitutioneel eczeem ). Eczeem komt vak op de hele hoofdhuid voor , terwijl psoriasis is gelokaliseerd op bepaalde plaatsen. Het kan in een milde vorm voorkomen, met een lichte fijne schilfering, maar het kan ook zeer ernstig zijn , met dikke korsten en plaques, verspreid over de hele hoofdhuid. Psoriasis kan ook buiten de haarlijn optreden : op het voorhoofd, de achterkant van de nek en rond de oren. Vooral rond de oren is een voorkeurslokatie. Psoriasisplekken op het behaarde hoofd jeuken vaak, terwijl psoriasis elders op het lichaam , in vele gevallen, niet jeukt. ( uitzonderingen daargelaten ).het komt vaak voor dat psoriasisklachten beginnen op de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid is droog, rood en schilferig en heeft een zilverachtige glans, terwijl bij constitutioneel eczeem gele, vettige schilfers ontstaan. Een belangrijk verschil is dat er bij eczeem sprake is van  een fijne schilfering die tamelijk los op de huid zit. Bij psoriasis daarentegen zijn d schilfers grover. Ook zitten ze vast aan. Huid . Eczeem is vaak over het gehele behaarde hoofd  verspreid. Bij psoriasis gaat het daarentegen vaak om enkele plekken op de hoofdhuid.

Roos

Bij roos is er sprake van een overmatige productie van huidcellen. Miljoenen mensen hebben deze chronische aandoening. De onmiskenbare symptomen van roos zijn witte, vette uitziende schilfers van dode huid die de haren en de schouders bedekken, en een jeukende, schilferige hoofdhuid.

Droge hoofdhuid

gekenmerkt door een strak gevoel van de hoofdhuid en droge huidvlekken die naar beneden vallen. De meest voorkomende oorzaken zijn  het klimaat, zwembaden, blootstelling aan de zon en agressieve shampoos die de natuurlijke talg op de hoofdhuid oplossen en teveel vocht onttrekken.

Vette hoofdhuid

Vette hoofdhuid, gekenmerkt door een toestand van overactieve talgklieren. Hiernaast spelen leeftijd, geslacht en individuele hormoonspiegels een rol.

Berg

berg bij pasgeborenen is een geelachtige,vettige,schilferige en korstige aandoening die vaak voorkomt op de hoofdhuid. Het jeukt meestal niet en de baby heeft er geen last van . Berg verschijnt meestal in de eerste 3 maanden na de geboorte. Soms is de berg ook goed zichtbaar rond het oor, de wenkbrauwen of de oogleden.